Salt-Caramel-Chocolate Cake

Eftersom jag låg hemma däckad i en ordentlig förkylning förra veckan så blev det inte bakat något till jobbet till torsdagen, men istället blev det bakat till idag. Lite passande blev det ju också med både svenska dagen idag och kladdkakans dag imorgon, och omtyckt blev den ändå. Om inte annat så gjorde det någons måndag lite bätte.

Den här kakan blir absolut bäst om man bakar själva kakan och kokar caramelsåsen dagen innan, låter svalna och garnerar sedan dagen efter. Flingsaltet i kakan ger ett litet extra sting och höjer både chokladsmaken och det söta i caramelsåsen. Om man vill kan man hur bra som helst göra kakan i en mindre långpanna och göra den som brownies istället.

Salt-Caramel-Chocolate Cake

4 ägg
5 dl socker
200 g smör
150 g mörk choklad
4 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl kallt start kaffe

1 burk kondenserad mjölk

Flingsalt

25 g smör
150 g mörk choklad
1,5 dl grädde

Smält smör och choklad i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser och varva sedan ner dem i äggvispet med smöret och kaffet. Grädda i en form med löstagbara kanter i 200 grader i ca 25 minuter. Den får vara litelite kladdig i mitten ännu när du tar ut den men inte riktigt lika kladdig som en kladdkaka. Låt kakan svalna i kylskåp över natten.

Ta bort etiketten från den kondenserade mjölkburken. Lägg burken och ligga i en kastrull (öppna den inte), fyll på med vatten så den täcker burken helt och koka i ca 2,5 timmar. Ju längre du kokar desto tjockare blir den. Fyll på med vatten med jämna mellanrum så att burken hela tiden hålls täckt. Låt sedan burken svalna helt över natten innan du öppnar den.

Sjud upp grädde, choklad och smör i en kastrull låt svalna. Ta ut kakan ur formen och nu när den är kall borde den gå relativt lätt att föra över på ett serveringsfat. För att få en jämn och fin yta lönar det sig att lägga kakan med botten uppåt. Öppna den kondenserade mjölkburken och häll ut caramelsåsen i en skål och rör om lite ifall den verkar lite på tjockare sidan eller ojämn. Bred ett jämt lager över kakan och strö över lite flingsalt. Häll till sist över chokladganachen. Ställ i kylskåp för att stelna och servera sedan kall till en kopp kaffe eller te.

6.11.17

 

 

Lämna en kommentar